Ko smo ustvarili programski sklop Vzhodno od raja, smo želeli, da bi predstavljal most med filmskim programom in ProFeKK-om, vzhajajočim profesionalnim sklopom FeKK-a, saj bi se osredotočal na predvajanje filmov iz držav s produkcijskimi okoliščinami in temami, ki so sorodne tem iz držav bivše Jugoslavije. Letos smo se odločili za sklop kratkih filmov v eni od štirih glavnih zvrsti, in sicer animaciji. Ta forma je trenutno v razcvetu v večjem delu srednje in vzhodne Evrope, tako da s programom pozdravljamo ta še kako dobrodošel preobrat.

Izbranih šest filmov prihaja iz raznolikih geografskih lokacij in tradicij animacije. Želimo vas namreč popeljati na razburljivo vožnjo skozi serijo filmov, ki med seboj niso očitno povezani, a v katerih lahko najdete svoje povezave in odkrijete svojo zgodbo.

Začnemo s tehnično nežnim, a atmosferično skrivnostnim eksperimentom iz Irana Sem volk? svojevrstno nadarjenega Amirja Houshanga Moeina. Ta nekoliko zlovešč začetek nato zrase v grenko družinsko zgodbo Hči študentke praške FAMU, Darie Kashcheeve, ki v svojem originalnem umetniškem pristopu kombinira lutke iz papirmašeja ter kamero, ki spominja na Dogmo. Nato za 11 minut ostanemo v vzhodni Evropi ter v družinskih vodah z Žonglerjem litovske ustvarjalke Skirmante Jakaitė. A občutek ob gledanju se povsem spremeni in preide iz prej narativnega umetniškega filma k bolj asociativni in psihološki kombinaciji romana v stripu ter znanstvenofantastičnih podob.

Upamo, da vas bo prvi del projekcij ohranil dovolj sveže za visceralno poslastico, ki sliši na ime Pljusk – delo najverjetneje najbolj nadarjenega kitajskega animatorja. In če bo količina nabranih dražljajev do naslednjega filma dokazala, da se nismo motili o predvidenem stanju, v katerega vas bo spravil, si boste lahko malo odpočili ob čudoviti in klasično animirani Pet minut do morja ruske filmske ustvarjalke Natalie Mirzoyane. Preden se nato potopite v Kisli dež, epsko 26-minutno zgodbo o zorenju Tomeka Papakula s Poljske. Film, pri katerem se edinstveni slog animacije povsem spoji s turbulentno naracijo, je prejel nagrado Grand Prix ter nagrado občinstva na Animafestu v Zagrebu, zaradi česar je bil odlična izbira za doseg obeh naših ciljev: izobraževanja in zabave.

Vladan Petković

Novica