Avtorski kratki film – in z njim njegovi ustvarjalci – je še vedno prepogosto potisnjen na obrobje kulturne krajine. To se kaže z manj priložnostmi, ki jih filmska industrija namenja kratkometražcem v fazah produkcije, distribucije in kritiške obravnave. Specializirani festivali kratkega filma odločno prevračajo to paradigmo, in sicer ne le z vabilom na filmske projekcije, ampak tudi s strokovnimi programi, ki so posebej namenjeni kratkofilmskim profesionalcem. Program za filmske profesionalce ProFeKK v času veselih festivalskih dni ponuja obilo priložnosti za odkrivanje popolnoma novih ali nadgradnjo že pridobljenih znanj na izbranih področjih ustvarjanja, prikazovanja in kritike kratkih filmov. Pri tem se ekipa FeKK-a živahno povezuje s številnimi domačimi filmskimi iniciativami, ki se poglobljeno posvečajo različnim vidikom filmske ustvarjalnosti. Šest tovrstnih sodelovanj prinaša pet vsebinskih sklopov, za povrh pa dodajamo valujoče druženje z gosti festivala na Ljubljanici. 

V sodelovanju z EnaBanda produkcijo bo potekala tridnevna Kratka scena, četrto leto zapored prva in edina scenaristična delavnica v Sloveniji, ki je namenjena razvoju scenarijev kratkih igranih in animiranih filmov. Letošnji mentor Kratke scene bo režiser, scenarist in profesor filmske režije na FAMU Pavel Marek.

Rdeča nit sodelovanja z Zavodom Motovila (CED Slovenija) je dvodnevno raziskovanje izzivov in priložnosti produkcije mednarodnih filmskih festivalov, in sicer v obliki delavnice za domače organizatorje mednarodnih filmskih festivalov ter predavanja, predstavitev in omizja. Z nami bo švicarski strokovnjak Jean Perret, nekdanji dolgoletni vodja festivala Visions du Réel, ki trenutno predava na ženevski šoli za umetnost in oblikovanje HEAD.

Vse dni festivala bodo kratke filme gledali, o njih razpravljali in pisali nadobudni mladi udeleženci filmskokritiške delavnice Ostrenje pogleda, ki jo pripravlja Društvo KINO! V sodelovanju Društvom slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI pa bo filmska kritičarka Veronika Zakonjšek predstavila razmislek o ustvarjalkah in protagonistkah kratkega filma. 

Pihnite ga in se nam pridružite. Drugega ProFeKKa namreč ne pozabiš n i k o l i. 

Tanja Hladnik

Novica