Letošnji slogan #katastrofekk pove vse. Leto 2020 je ena velika, lepa katastrofa na vseh področjih. Najprej je bilo nekaj požarov, pa potem virus, potres, pa karantena, pa vlada, pa protesti in pa nova realnost! Uradni govorci modrujejo in žugajo: »Treba se bo prilagoditi na novo realnost, na novo normalnost.« Ne, hvala!

Zgodovina uči, da težko najdemo košček sveta, ki je bil bolj na prepihu stoletij kot Balkanski polotok. Toliko realnosti in normalnosti, kot se je zamenjalo tu, se verjetno ni nikjer drugje. Niti predstavljati si ne morem, kako zelo drugačno je bilo jutro od večera 28. junija 1914, ko je Gavrilov palec iz principa zaplesal s sprožilcem, in jutro mesec dni kasneje, ko se je začela prva svetovna vojna. Ali pa jutro 6. aprila 1941, ko je Beograd prebudilo bombardiranje sil osi. Jutra 1991 se spomnim in bilo je panično, negotovo in abnormalno. 

Letošnja katastrofa je v tem merilu še dokaj nedolžna in tudi izbor filmov tekmovalnega programa FeKK YU je potekal dokaj normalno. Na srečo nam je bilo v veliki meri prizaneseno s koronafilmi, ki nastajajo in bodo nastajali še kako leto ali dve. Tako je bila letina dokaj neokužena in predvsem bujna, kar bomo glede na okoliščine naslednje leto težko ponovili.

 
Izbrano je bilo 26 filmov lanske in letošnje produkcije, ki bi jih težko vstavili v neko enotno enačbo z enačajem 2020. Ob ogledu celotnega programa pa se lahko prepozna nekatere prevladujoče karakteristike. In če malo poskusim …

Že skoraj pregovorno izjemna in za naše razmere bujna hrvaška animacija s to edicijo predstavlja nekatere nove, kreativne glasove, ki šele stopajo na profesionalno pot, kjer se jim pridružujejo glasovi iz drugih republik nekdanje Jugoslavije. Če so lansko leto stopili v ospredje filmi s Kosova, lahko letos zasledimo okrepljeno navzočnost BiH, Črne gore in Makedonije. Izpostaviti velja tudi izjemne in festivalsko uspešne dokumentarne filme, ki se v veliki meri ukvarjajo z že pred katastrofo pozabljeno normalnostjo. Ali pa tradicionalno močno igrano formo, ki sodi v sam vrh evropskega kratkega filma.

Program FeKK YU bi lahko zagotovo uokvirili še v kakšno poenostavitev, pa vendar mislim, da bodo na koncu presodili gledalci sami. FeKK YU 2020 je prva stvar letos, ki ni katastrofa in je v danih okoliščinah skrajno abnormalna.

Peter Cerovšek

Novica