Mineva dvajseto leto, odkar je Luksuz produkcija pričela z izvedbo delavnic dokumentarnega filma. Dokumentarnega z velikim D. Živimo v času velikanskih bivanjskih in nazorskih sprememb. Življenje se vse težje, če sploh, odvija po dostojnih, zdravih in produktivnih tirnicah. Zdi se, da se moralne in etične meje povsem razkrajajo, vrednote pa so v klimi stopnjujočih se konfliktov, sovražnosti, razdvajanja, brezosebnosti in postmodernih tehnologij komaj še vredne svojega imena. Ključnega pomena ostaja zaznati in izkusiti človeka v njegovi prvobitnosti, in kadar ga opazujemo skozi filmski objektiv, se zna njegova pristna narava izrisati še veliko bolj jasno, poudarjeno in neposredno.

Luksuz produkcija neguje tradicionalni pristop pričevanja skozi jezik gibljivih slik. Prav ta tradicija nas povezuje s preteklostjo, v sedanjosti s kritičnim uvidom postavlja na trdna tla ter nas vodi po zdravi poti v prihodnost. V širokem naboru filmov Luksuz produkcije lahko spoznate znane junake in antijunake, družbenokritične posameznike in ljudi, ki jih sistem zatira, marginalizirane posameznike ter številne, ki so splošnemu prebivalstvu nevidni. Ali pa v njih srečate majhne heroje, ki se na svoj način borijo za boljši svet. V opisanih filmih o svojih navdihujočih in tudi dramatičnih zgodbah z avtonomnim in iskrenim glasom spregovorijo tisti, ki za to pogosto še niso imeli priložnosti.

Filozofija Luksuz produkcije je enostavna: v kontekstu filmskih delavnic zbrati skupino zainteresiranih posameznikov, jih v odrejenem času spodbuditi k družbenokritičnemu opazovanju sveta in svojega neposrednega okolja, naučiti, kako s kamero zabeležiti trenutke ter jih nato s filmskim jezikom in tehnikami vešče splesti v formo kratkega dokumentarnega filma, ga predstaviti občinstvu ter prikazano resničnost ohraniti tudi za prihodnje generacije.

Luksuz produkcija ni zgolj mesto zbiranja, izmenjave idej, kultivacije dobrega okusa ter razprav o težavah sodobne družbe. Ni zgolj prostor, poln tehnoloških zmogljivosti, montažnih enot, leč, kamer in stativov. Luksuz produkcija je svetilnik slovenskega dokumentarizma, ki kritičnim posameznikom v temačni noči na razburkanem morju vsesplošnega neokusa osvetljuje pot ter jim omogoča, da v jeziku gibljivih slik najdejo svoje varno pristanišče in zavetišče.

Marko Cvejić

Novica