16. 3. se je začel spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine


Selektorji največjih filmskih festivalov kot so Cannes, Berlin, Benetke, Locarno, Talin in drugih, so te dni združili moči in priredili Festival kratkega filma My Darling Quarantine, ki se v celoti odvija na spletu. Cilj festivala je zbiranje denarja za Zdravnike brez meja ter za neodvisne kulturne organizacije in delavce, ki jim bo zaradi posledic epidemije potrebna finančna pomoč.

Zaradi epidemije virusa COVID-19 se vse bolj množično odpovedujejo številni filmski festivali in dogodki po svetu. Med njimi najdemo tudi nekatere izmed najpomembnejših festivalov kratkega filma kot so recimo Go Short v Nijmegnu, Festival kratkega filma v Glasgowu, Festival Short Waves v Poznanu, kanadski Festival Regard, odpadajo pa tudi CPH:DOX v Kopenhagnu, SXSW v Teksasu, Tribecca v New Yorku in Visions du Reel v Nyonu.

Odziv na vse to je novi festival kratkega filma My Darling Quarantine (MDQSFF), ki se je pričel 16. marca na platformi Talking Shorts (https://talkingshorts.com/), s ciljem zbrati denar za tiste, ki se borijo z virusom in tiste pozameznike ter organizacije, ki jih bo trenutna situacija najbolj prizadela.

Pobudnik fesitvala je Enrico Vannucci, svetovalec za kratki film Beneškega filmskega festivala in selektor pri Torino Short Fim Market, ki je trenutno tudi sam v karanteni na severu Italije. Vannucci pravi: “Ko sem se znašel v prisilni izolaciji in od doma spremljal potek dogodkov, sem prišel na idejo spletnega festivala kratkega filma na temo trenutne situacije, s katerim bi lahko zbirali denar za zdravstvene delavce, ki se borijo z virusom. Festival kratkega filma My Darling Quarantine je naše prizadevanje, da nadaljujemo s tem kar radi počnemo – zbiramo in prikazujemo sijajne kratke filme – obenem pa tako zbiramo sredstva za različna združenja, katerim že sedaj primanjkuje denarja, da bi lahko normalno funkcionirala in reševala človeška življenja. Prav tako pa želimo na ta način ponuditi oporo kulturnim organizacijam, ki jih bo ta situacija najbolj prizadela.”

MDQSFF je pozval različne strokovnjake iz sveta kratkega filma, da predlagajo filmske naslove na temo distopije. Med njimi so selektorji festivalov kot so Cannes, Berlin ali Locarno, prav tako pa so v iniciativo vključeni tudi programerji prizadetih festivalov, kot je denimo poljski Short Waves, ki bi se moral zgoditi sredi marca.

Vsak teden, od ponedeljka do nedelje, bo festival predstavil program sedmih kratkih filmov, za katere lahko občinstvo glasuje. Gledalci bodo nato lahko tudi donirali denar prek spletne strani GoFundMe (https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fundraiser)

Med filmi, ki bodo prikazani prvi teden je tudi film Postcards from the End of the World (2019), grškega režiserja Konstantinosa Antonopulosa, v katerem grška družina poskuša pobegniti z oddaljenega otoka v Sredozemlju, ko se sooči z nepričakovanim koncem sveta. Film je imel izjemno uspešno festivalsko pot, med drugimi je bil predvajan v Sarajevu, Tamperah in Winterthuru, kjer je tudi osvojil nagrado občinstva. Uvrstitev na program MDQSFF je tudi prvo javno predvajanje tega fima na spletu.

Polovica denarja, ki ga bodo donirali gledalci, bo namenjenega Zdravnikom brez meja, druga polovica pa kulturnim organizacijam in posameznikom, ki bodo v naslednjih mesecih in letih občutili organizacijske in finančne posledice epidemije.

Emilia Mazik, direktorica poljskega festivala Short Waves v Poznanu pravi: “Navdušeni smo nad reakcijo selektorjev in avtorjev, ki so nam omogočili, da lahko prikažemo te filme. Vemo tudi, da so številni odpovedani festivali svoje programe preselili na Internet, a smo želeli vse skupaj zastaviti nekoliko drugače – od tu izhaja tudi distopijska tema – ter dopolniti in podpreti prizadevanja mnogih drugih festivalov in organizacij, hkrati pa zbirati denar za dobro stvar. Odpoved mojega festivala je bila ena od najtežjih odločitev doslej in bo gotovo nosila tudi težke finančne in strukturne posledice. Zares je težko gledati kako se prestavljajo in odpovedujejo festivali, zato želimo z MDQSFF pokazati kako se lahko svet kratkega filma združi v trenutkih krize in ponudi podporo ljudem, ki so širom sveta zaprti v svojih domovih. Upamo, da bo ta kriza pozitivno vplivala tudi na filmsko industrijo v njenih prizadevanjih, da postane sektor z večjo pravičnostjo in trajnostjo.”

MDQSFF se je začel 16. marca na platformi Talking Shorts in bo trajal vse do konca  trenutne situacije.

Notes for Editors
For more information on My Darling Quarantine Short Film Festival contact Enrico Vannucci at enrico@talkingshorts.com
MDQSFF GOFUNDME
Médecins Sans Frontières
Short Waves – Poznan, Poland (postponed until mid August)
Go Short – International Short Film Festival – Nijmegen, The Netherlands (cancelled, originally scheduled for 1-5 April)
REGARD – Saguenay International Short Film Festival, Canada (cancelled, originally scheduled for 11-15 March)
Glasgow Short Film Festival, UK (postponed, originally scheduled for 18-22 March)

Novica