Po lanskoletnem praznovanju 50-letnice Slovenskega filmskega arhiva smo se s 6. edicijo festivala znašli v situaciji, ki nam ponuja nekoliko manj razlogov za slavje. Nastali program Evolucija katastrofe, ki v celoti izhaja iz katalogov Slovenskega filmskega arhiva, je tako posledica temačnejše narave vsakdanjega življenja danes. Ker bodo filmi predvajani z različnih analognih nosilcev, bomo poleg človeške evolucije priča tudi filmski evoluciji, ki se sooča z lastno katastrofo in eksistencialnimi vprašanji.


Filmi, zbrani pod skupno temo Evolucija katastrofe, obenem predvidevajo prihodnost in analizirajo preteklost, prikazujejo vzroke, ki so evolucijski tok pripeljali do katastrofe, po kateri plavamo danes, in načine, kako ponovno splavati na površino. Fokus predstavlja reševanje človeške vrste pred vsemi možnimi in nepredstavljivimi nesrečami ter fantaziranje o lepši prihodnosti. Kakšne alternative za preživetje konca sveta so si torej zamišljali avtorji bivše Jugoslavije?


Na začetku gledamo propad dinozavrov, na koncu pa robote – onkraj tega še ne vidimo in morali se bomo še nekoliko evolucionizirati, preden si bomo lahko zamislili alternative. A če bomo nadaljevali z enakim tempom, časa za evolucijo ne bo, vse pa nas bo čakala ista usoda: propad. Enako pa velja tudi za filmske trakove, s katerih bodo filmi predvajani, če nam zmanjka časa za njihovo digitalizacijo. 

Ne glede na vse naravne katastrofe, viruse, epidemije, višanje brezposelnosti in vse več neenakosti, onesnaževanje okolja, izkoriščanje omejenih naravnih virov, avtomatizacijo in dominacijo robotov je lastnost inteligentne človeške vrste ta, da je zmožna prebavljati težke situacije z lahkotnostjo in humorjem. Zato se v času trajanja Evolucije ne bomo vdajali negativnemu razmišljanju, paniki in strahu, ampak bomo skušali ozavestiti težave, s katerimi se soočamo na satiričen in komičen način.


Ker Black Mirror ni več daleč od realnosti, ki jo živimo, in distopični prikazi prihodnosti postajajo resnica vsakdanjega življenja, s programom bežimo od že predobro znane anksiozne resničnosti nazaj v sci-fi sfero, v preteklost in retrofuturistične, zabavne vizije prihodnosti in rešitve sedanjih problemov z namenom več kot potrebne sprostitve in smeha.

Neža Kos, Jelena Radić

Novica