Back to the top

Zgodbe iz omare

placeholder

Sramežljivo spogledovanje s kamero, nerodno prestopanje pred objektivom, pičlo sekundo dolg posnetek dekleta, ki se na sosednji brisači nastavlja soncu in preobremenjena stoenka, ki vrelega julijskega dne 1976 družino odpelje na nedeljski izlet v Lignano. Majhni koluti 8-mm in Super8-mm traku razkrivajo kratke in večinoma mimobežne, a zagotovo intimne prizore iz domačega življenja. Kamere za ozki filmski trak so bile cenovno dostopne in lahko prenosne naprave, s katerimi so (predvsem) očetje beležili odraščanje svojih otrok, potovanja in družinske običaje, s čimer je film kot medij prvič vstopil v zasebno družinsko življenje. Predhodnice video kamer, kasnejših digitalnih aparatov oz. današnjih pametnih telefonov so prvič v zgodovini beležile odraščanje neke generacije v obliki gibljivih podob in s tem vzpostavile prakso kontinuiranega filmskega dokumentiranja vsakdanjika.
Utrinki iz mladosti naših staršev na celuloidnem traku se običajno skrivajo na podstrešjih, kjer ostajajo pozabljeni vse od trenutka, ko je družinski analogni projektor prenehal delovati. Mnogo naslednikov »osmičke« zapušča zgodovinski pozabi ali pa jih zavrže skupaj s podstrešno navlako v prepričanju, da si filmov ne bodo več mogli ogledati. Kot odziv na izjemno skromno zastopanost domačega filma v zgodovini slovenske filmske ustvarjalnosti si Slovenska kinoteka s projektom Zgodbe iz omare prizadeva za oživljanje domačega filma. Slovenska kinoteka zasebne družinske posnetke vključi v svojo muzejsko zbirko, s hranjenjem kolutov v hladnih arhivskih prostorih omogoči dolgotrajnejši obstoj kratkih in ozkih filmskih trakov, v zameno pa lastnikom izroči njihovo digitalizirano različico.
FeKK pozdravlja novo kinotečno iniciativo in letos v špranje festivalskega programa umešča domače filme iz arhivske zbirke. Ponovno odkrite in digitalizirane »osmičke« se bodo na velikem platnu predstavile kot format kratkega filma s svojevrstno retoriko – takšno, ki odraža izrazito intimnost in nepredvidljivost. Premontirani drobci domačih posnetkov bodo pred posameznimi filmskimi programi prikazani kot kratke zaključene celote, zaradi katerih nikakor ne boste želeli zamuditi na projekcije. Dovolite si, da vas očarajo dragulji iz zakladnic tujih družinskih spominov!

Nadja Šičarov